TORT MAKOWO - KAWOWY

Tort kawowo - makowy, klasyka kuchni polskiej!

Składniki:

Ciasto makowe:

- 8 jajek

- 220 g cukru pudru

- 400 g masy makowej

- laska wanilii

- łyżka miodu

- 60 g bułki tartej

Masa kawowa:

- 2 żółtka

- 250 g masła

- 250 ml mleka

- 100 g cukru

- cukier waniliowy

- kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

- łyżka kawy mielonej

Oprócz tego:

- 2 paczki herbatników

- słoik "kwaśnego dżemu"

Najpierw pieczemy ciasto makowe. O ile mamy - dodajemy zawartość laski wanilii razem z żółtkami, cukrem pudrem i miksujemy dosyć długo na puszystą masę. Obok - ubijamy białka na sztywną pianę. Na masę z żółtek wykładamy pianę z białek, mak, bułkę tartą, miód i mieszamy. wykładamy do tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy ok. 40 min w temp. 180 stopni. Upieczony "biszkopt" odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu - przekrawamy go na pół, na dwa podobne krążki.

Robimy krem. Zalewamy kawę 20 ml wrzątku, przykrywamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gotujemy pół szklanki mleka, pozostałe mieszamy z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Do gotującego mleka wlewamy tak wymieszane składniki ciągle mieszając. Odstawiamy z kuchenki po zgęstnieniu. Następnie nasz budyń przykrywamy folią spożywczą tak aby przylegała do powierzchni budyniu - nie zrobi się nam kożuch i wstawiamy do lodówki aż wystygnie.

Bierzemy miękkie masło i miksujemy mikserem na puszysty krem - dalej stopniowo dodajemy zimny budyń ciągle miksując, na koniec powoli wlewamy zaparzoną kawę razem z fusami.

Składamy wszystko w całość:

Na dno rozkładamy herbatniki i smarujemy je obficie dżemem. Na to połowę krążka makowego, następnie niecała połowę kremu, druga połowę krążka makowego i na to resztę kremu i tak aby objął też boki tortu.

No Pages Found