PĄCZKI

Wydaje mi się że plasują się pomiędzy racuchami a faworkami :)

Składniki (około 16 pączków):

500g mąki

50g masła

250ml mleka

4 zółtka

3 łyżki cukru

25g drożdży / 7g drożdży instant

szczypta soli

500g cukru pudru

sok z połowy cytryny / małej pomarańczy

opakowanie skórki pomarańczowej kandyzowanej

W zależności od drożdży: jeżeli mamy drożdże suszone, przechodzimy do kolejnego paragrafu. Jeżeli mamy drożdże świeże - robimy zaczyn. Wrzucamy drożdże do ciepłego (nie gorącego!) mleka (około 3 łyżki), wrzucamy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży i odstawiamy do wyrośnięcia.

Mieszamy zaczyn / suche drożdże do mąki, dodajemy mleko (ciepłe, nie gorące), szczyptę soli, ewentualnie aromat do ciasta, żółtka, rozpuszczone masło. Całość wyrabiamy kilka minut. Ciasto będzie lepkie. Przykrywamy w miarę szczelnie miskę z ciastem i odstawiamy aż wyrośnie (podwoi objętość) na 60-90 minut w ciepłe miejsce.

Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowuję na placek grubości około 2-3 cm i wycinam szklanką krążki. Następnie zostawiam krążki na około 30 minut aby trochę podrosły jeszcze i zaczynam w międzyczasie rozgrzewać olej.

Krążki wrzucam na rozgrzany olej i smażę z każdej strony po 3-4 minuty z każdej strony (pączki powinny być dobrze spieczone).

Po upieczeniu - studzę i lekko ciepłe pączki maczam w lukrze posypując skórką pomarańczową.

Lukier - w zależności od tego jaki lubimy - mieszam cukier puder, wodę i sok z cytryny rózgą i moderuję gęstość lukru w zależności od ilości dodanej wody.

No Pages Found