SERNIK NOWOJORSKI
To jeden z głównych rodzajów serników - jest aksamitny w smaku, lekki i wyważony w słodyczy.
Składniki:
Kruchy spód:
- 180-200 g ciasteczek zbożowych
- 50g masła
Ciasto właściwe:
- 1 kg serka twarogowego - powinien to być serek podobny w konsystencji jak "Bieluch" lub serek "Hochland" - czyli dosyć sztywny serek twarogowy. Bezsmakowy.
- 150 g śmietany 18%
- 9 jaj (4 całe+ 5 żółtek)
- 1,5 szklanki cukru pudru
- sok z połowy cytryny
Polewa:
- 200 g śmietany 18%
- 3 łyżki cukru pudru
Rozpoczynam od spodu: ciasteczka miksuje w malakserze / ewentualnie dokładnie je kruszę i mieszam z roztopionym masłem. Układam w okrągłej formie o średnicy 26-28 cm. Ubijam dokładnie żeby spód był zbity. Na czas robienia reszty - wkładam blachę z spodem do lodówki.
Wszystkie składniki na ciasto właściwe mieszam mikserem aż konsystencja będzie baaaaaardzo rzadka ale i puszysta i aksamitna. (Nie żałujemy miksowania).
Przygotowuję piekarnik - nagrzewam do 180 stopni. Podczas pieczenia sernika w piekarniku powinna panować duża wilgotność. Wkładam na dno piekarnika naczynie żaroodporne i wlewam tam około litra wrzątku, dzięki temu sernik podczas pieczenia będzie taki jak powinien być :)
Wyjmuję z lodówki blachę ze spodem i wlewam na to przygotowane ciasto właściwe. Piekę 80 minut po czym otwieram drzwi piekarnika i czekam około pół godziny aż ciasto ostygnie. Gdy będzie już letnie wkładam je do lodówki i chłodzę ponad godzinę.
Przygotowuję polewę na górę - miksuję śmietanę i cukier puder. Polewa nią górę sernika i zapiekam znowu w 180 stopniach przed 20 minut. Polewa nie jest obowiązkowa :)
Sernik ponownie studzę i przechowuję w lodówce aż do podania.