BAKLAWA
Numer jeden jeżeli chodzi o moje ciasta. Tyle w temacie :)
Składniki:
- opakowanie ciasta filo (żadne francuskie!) 300g / może być więcej.
- kostka masła
- 250g orzechów: włoskie, laskowe etc. (waga PO OBRANIU)
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowujemy składniki:
Ciasto - po rozwinięciu ciasta płat powinien przykrywać blachę do pieczenia może być lekko za dużo byle nie za mały). Często się zdarza że ciasto po rozwinięciu trzeba przekroić w połowie i wtedy mamy rozmiar pod małą blachę do pieczenia a tym samym 2 razy więcej warstw ciasta filo. Należy zwrócić uwagę żeby łącznie było około 20 - 26 warstw ciasta.
Orzechy - rozdrabniamy za pomocą tłuczka bądź robota kuchennego
Masło - klarujemy. Ja osobiście wkładam je w miseczkę i do mikrofalówki na 1,5 - 2 minuty.
Zaczynamy nasz przekładaniec.
Na blachę do pieczenia wykładamy warstwę ciasta filo i smarujemy masłem (ja używam specjalnego pędzla ale łyżką tez można spróbować - kto co ma). Na to kolejna warstwa ciasta filo, masło itd. Wykonujemy to 8 razy. Ostatnia warstwa również posmarowana masłem.
Teraz w misce mieszamy orzechy z dwoma łyżeczkami cynamonu oraz pół szklanki cukru.
Wykładamy równomiernie połowę orzechów. Następnie przykrywamy 4 płatami ciasta filo - szczególnie dokładnie smarujemy masłem. Wykładamy pozostałe orzechy. Przykrywamy całość 12 warstwami ciasta filo przełożonymi masłem. Całość kroimy na kawałki, które po upieczeniu dadzą się lepiej rozdzielać.
Pieczemy w 140 stopniach przez 2 godziny.
W trakcie pieczenia: przygotowujemy syrop cukrowy, który jest konieczny i doda słodyczy do naszego ciasta. Do garnka wlewamy 3/4 szklanki wody i szklankę cukru. Gotujemy około 10 minut. Studzimy nasz syrop. Gdy ciasto wyciągniemy z piekarnika - ostudzonym syropem powinniśmy polać całość. Gotowe. Baklawa jest najsmaczniejsza po 2-3 dniach.