CIASTECZKA OWSIANE

Są to według mnie najlepsze proporcje składników aby ciasteczka owsiane były "w sam raz", chrupiące na zewnątrz i miękkie wewnątrz.

Składniki (około 20 ciastek):

- 250 g masła

- 1 jajko

- 2 szklanki płatków owsianych górskich

- 1 szklanka płatków orkiszowych (jak nie masz, daj szklankę owsianych górskich)

- niecała szklanka mąki żytniej

- łyżeczka proszku do pieczenia

- łyżeczka kakao

- odrobina soli

- 1 szklanka cukru trzcinowego

- niecała szklanka rodzynek

- do smaku - posiekane orzechy, pestki słonecznika etc.

Miksuję roztopione masło z jajkiem i cukrem aż masa będzie puszysta i aksamitna. Im dłużej tym lepiej :)

Łączę z pozostałymi składnikami - masa będzie bardzo gęsta, że niemal można będzie zagniatać ją rękami. Formuje z niej okrągłe krążki o grubości około 1 cm i średnicy 8-10 cm. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 13 minut.

Po upieczeniu nie ruszamy ciasteczek przez kilka minut - do czasu aż "stężeją" i będzie można je bezpiecznie przenieść na talerz bądź kratkę do studzenia wypieków.

No Pages Found