CIASTECZKA OWSIANE
Są to według mnie najlepsze proporcje składników aby ciasteczka owsiane były "w sam raz", chrupiące na zewnątrz i miękkie wewnątrz.
Składniki (około 20 ciastek):
- 250 g masła
- 1 jajko
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka płatków orkiszowych (jak nie masz, daj szklankę owsianych górskich)
- niecała szklanka mąki żytniej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka kakao
- odrobina soli
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- niecała szklanka rodzynek
- do smaku - posiekane orzechy, pestki słonecznika etc.
Miksuję roztopione masło z jajkiem i cukrem aż masa będzie puszysta i aksamitna. Im dłużej tym lepiej :)
Łączę z pozostałymi składnikami - masa będzie bardzo gęsta, że niemal można będzie zagniatać ją rękami. Formuje z niej okrągłe krążki o grubości około 1 cm i średnicy 8-10 cm. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 13 minut.
Po upieczeniu nie ruszamy ciasteczek przez kilka minut - do czasu aż "stężeją" i będzie można je bezpiecznie przenieść na talerz bądź kratkę do studzenia wypieków.