CZEKOLADOWE BROWNIE
Prawdziwa gratka dla wielbicieli czekoladowych ciast. Trudno wyobrazić sobie bardziej czekoladowe ciasto!
Składniki:
- 5 czekolad gorzkich / deserowych
- 100 g mąki
- 200 g masła
- 300 g cukru
- 6 jaj
- 330 ml śmietany 30%
2 czekolady rozpuszczam (używam do tego mikrofali). Mieszam z rozpuszczonym masłem, cukrem mąką i jajami.
Ciasto będzie baaaardzo rzadkie - bo praktycznie nie ma w nim mąki (100g to kilka łyżek). Teraz obieramy jedną z dróg:
- chcemy ciasto wyższe, bardziej mokre - używamy małej blachy do ciasta i wstawiamy na około 35-40 minut w 220 stopniach (lepiej sprawdzić patyczkiem czy nie jest w środku "zupełnie płynne".
- chcemy ciasto niższe ale dające się pokroić na wiele kawałków - a i tak jeden kawałek takiego ciasta jest mega-syty. :) Wybieramy dużą blachę, 25 minut w temperaturze 220 stopni.
Po upieczeniu studzimy ciasto i gdy będzie już tylko ledwo ciepłe - zalewamy polewą:
Śmietanę wlewamy do garnuszka i grzejemy na małym ogniu do lekkiego wrzenia. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy rozpuszczone 3 czekolady i mieszamy do jednolitego połączenia się składników.
Gdy całość przestygnie - można włożyć na godzinkę do lodówki - polewa się wtedy szybciej "zetnie".