ARABESKA
Wyśmienite ciasto dla wielbicieli sernika i makowca zarazem. Idealna dla mnie kompozycja z twarogu, maku i czekolady.
Składniki:
- 250g mąki
- 150g masła
- 900g masy makowej
- 700g sera zmielonego na sernik
- 1,5 szklanki cukru
- 5 jaj
- proszek do pieczenia
- budyń śmietanowy
- tabliczka czekolady gorzkiej (może być półtora jak ktoś lubi)
Ciasto:
Bierzemy i mieszamy: 250g mąki, 120g roztopionego masła, 100 g cukru, 2 żółtka (białka wyrzucamy), 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
i szczypta soli. Wyrabiamy ręka i rozkładamy palcami równo na dużą blachę do pieczenia. Blachę wkładam do lodówki, w międzyczasie robiąc pozostałe czynności.
Masa serowa:
Mieszamy: 700 g sera, roztopione 100g masła, 3 żółtka (białka odkładamy), pół szklanki cukru, 1 torebka budyniu. Po dobrym wymieszaniu składników, miksujemy odłożone białka na pianę dodając pół szklanki cukru powoli dosypując i ciągle miksując mikserem. Tak powstałą sztywna pianę mieszamy z masą serową.
Łączymy wszystkie składniki: na ciasto wykładamy masę makową, na nią masę serową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na 70 minut. Po około 40-50 minutach ciasto zacznie się mocno rumienić - wówczas możemy nakryć je jedną warstwą folii aluminiowej.
Po wystudzeniu przygotowujemy polewę czekoladową: topimy 30g /60g masła i tabliczkę / 1,5 czekolady smarując nim wierch ciasta.