ARABESKA

Wyśmienite ciasto dla wielbicieli sernika i makowca zarazem. Idealna dla mnie kompozycja z twarogu, maku i czekolady.

Składniki:

- 250g mąki

- 150g masła

- 900g masy makowej

- 700g sera zmielonego na sernik

- 1,5 szklanki cukru

- 5 jaj

- proszek do pieczenia

- budyń śmietanowy

- tabliczka czekolady gorzkiej (może być półtora jak ktoś lubi)

Ciasto:

Bierzemy i mieszamy: 250g mąki, 120g roztopionego masła, 100 g cukru, 2 żółtka (białka wyrzucamy), 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
i szczypta soli. Wyrabiamy ręka i rozkładamy palcami równo na dużą blachę do pieczenia. Blachę wkładam do lodówki, w międzyczasie robiąc pozostałe czynności.

Masa serowa:

Mieszamy: 700 g sera, roztopione 100g masła, 3 żółtka (białka odkładamy), pół szklanki cukru, 1 torebka budyniu. Po dobrym wymieszaniu składników, miksujemy odłożone białka na pianę dodając pół szklanki cukru powoli dosypując i ciągle miksując mikserem. Tak powstałą sztywna pianę mieszamy z masą serową.

Łączymy wszystkie składniki: na ciasto wykładamy masę makową, na nią masę serową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na 70 minut. Po około 40-50 minutach ciasto zacznie się mocno rumienić - wówczas możemy nakryć je jedną warstwą folii aluminiowej.

Po wystudzeniu przygotowujemy polewę czekoladową: topimy 30g /60g masła i tabliczkę / 1,5 czekolady smarując nim wierch ciasta.

No Pages Found