AMERICAN APPLE PIE

Pyszne, lekkie ciasto na lato!

Składniki:

5-6 średnich jabłek

200g mąki pszennej + 2 łyżki

3 łyżki cukru

125g masła

60ml wody

sok z połowy cytryny

1 płaska łyżka cynamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatułowej

1 jajko

Przygotowujemy ciasto:

Mieszamy masło pokrojone w kostkę, łyżkę cukru oraz mąkę. Mieszamy składniki, po kilku minutach dolewamy wody. Po uformowaniu ciasta w kulkę, owijamy je folią spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki. 

Podczas chłodzenia ciasta, przygotowujemy jabłka: obieramy ze skórki i siekamy w grubą kostkę po czym wrzucamy do miski. Dodajemy do nich 2 łyżki cukru, cynamon, gałkę muszkatułową oraz 2 łyżki mąki. Mieszamy delikatnie kostki jabłek. 

Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na płaski placek grubości około 1 cm.  Następnie delikatnie przenosimy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy (średnica około 26cm). Układamy ciasto na dnie i po bokach formy, tak aby sięgało 1/2 wysokości formy. Resztę ciasta ścinamy nożem - będzie ono potrzebne do zrobienia pasków! 

Na naszą formę z ciasta kruchego wrzucamy jabłka.

Następnie pozostałości z ciasta łączymy, ugniatamy i wałkujemy na placek grubości 0,5 cm - 1 cm. Wycinamy nożem paski i układamy na cieście w kratkę.

Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 220 stopni, po czym zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy kolejne 45 minut.

No Pages Found