AMERICAN APPLE PIE
Pyszne, lekkie ciasto na lato!
Składniki:
5-6 średnich jabłek
200g mąki pszennej + 2 łyżki
3 łyżki cukru
125g masła
60ml wody
sok z połowy cytryny
1 płaska łyżka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatułowej
1 jajko
Przygotowujemy ciasto:
Mieszamy masło pokrojone w kostkę, łyżkę cukru oraz mąkę. Mieszamy składniki, po kilku minutach dolewamy wody. Po uformowaniu ciasta w kulkę, owijamy je folią spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Podczas chłodzenia ciasta, przygotowujemy jabłka: obieramy ze skórki i siekamy w grubą kostkę po czym wrzucamy do miski. Dodajemy do nich 2 łyżki cukru, cynamon, gałkę muszkatułową oraz 2 łyżki mąki. Mieszamy delikatnie kostki jabłek.
Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na płaski placek grubości około 1 cm. Następnie delikatnie przenosimy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy (średnica około 26cm). Układamy ciasto na dnie i po bokach formy, tak aby sięgało 1/2 wysokości formy. Resztę ciasta ścinamy nożem - będzie ono potrzebne do zrobienia pasków!
Na naszą formę z ciasta kruchego wrzucamy jabłka.
Następnie pozostałości z ciasta łączymy, ugniatamy i wałkujemy na placek grubości 0,5 cm - 1 cm. Wycinamy nożem paski i układamy na cieście w kratkę.
Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 220 stopni, po czym zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy kolejne 45 minut.