SERNIK WIEDEŃSKI

Sernik wiedeński jest niezwykle prosty w zrobieniu a zarazem niezwykle smaczny. Uniwersalne ciasto na każdą okazję, w pełni domowy smak. Ostrzeżenie: upieczony sernik znika w tempie: pół blachy / godzinę :)

Składniki:

- 1 kg gotowego zmielonego twarogu (najlepiej żeby miał więcej niż 12g białka na 100g, ale taki ca 7g / 100g też będzie smaczny:) )

- 1,5 szklanki cukru

- 4 łyżki cukru pudru

- 100g rodzynek

- 2 budynie śmietankowe / wanilinowe (niestety nie można dostać w sklepach waniliowych)

- 12 jaj

- 300g masła

Oddzielamy żółtka od białek i białka odstawiamy w małą miseczkę na sam koniec. Ważne żeby do białek nie wpadła ani kropla żółtka - wtedy z ładnej piany nici! (Można użyć talerzyka pośredniego żeby nie psuć wszystkich białek zepsutym)

Żółtka wrzucam do sporej miski - pod sam koniec będzie w niej sporo ciasta. Do żółtek wsypujemy jak leci: cukier, cukier puder, roztopione masło, rodzynki, 2 budynie. Mieszamy kulą do ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wrzucamy twaróg i mieszamy. Białka miksujemy mikserem na pianę (można dodać odrobinę soli żeby były bardziej sztywne).

Teraz: wrzucamy ubite białka do naszej masy sernikowej i delikatnie łyżką mieszamy aby nie "zgnieść" za dużo piany. Mieszając łyżką dochodzimy do samego dna miski - bo potem przy wlewaniu może się zdarzyć że najpierw wlejemy "piankę", a potem lejące ciasto - może nam potem sernik po prostu opaść w tych miejscach. Ciasto wylewam na dużą prostokątną blachę do pieczenia.

Sernik piekę w 180 stopniach przez 80 minut. WAŻNE: żeby sernik nie był zbyt przypieczony czy nawet spalony z wierzchu, po 40 minutach przykrywam sernik jednym kawałkiem folii aluminiowej i tak piekę do końca.

No Pages Found