ROGALE MARCIŃSKIE

Rogale marcińskie, nic dodać nic ująć. Czasochłonne ale ich smak wynagradza nakład pracy :)

Pyyyszne!

Składniki na ciasto:

- 1 kg mąki pszennej tortowej (w tym 3 łyżki do zaczynu)

- 400ml mleka (300ml + 100ml do zaczynu)

- 120 g drobnego cukru (w tym 2 łyżki do zaczynu)

- 120 g roztopionego masła

- 2 jajka i żółtko

- 20 g świeżych drożdży / 9 g drożdży instant

- 1/3 płaskiej łyżeczki soli

- 300 g zamrożonego masła 

Nadzienie:

- 3 puszki masy białej makowej (1,2 kg masy makowej)

Polewa:

- 300g cukru pudru

- paczka płatków migdałowych

Zaczynamy od przygotowywania ciasta. Jeżeli mamy drożdże żywe - robimy zaczyn - jeżeli sypkie - przechodzimy dalej. Zaczyn - rozpuszczamy drożdże w 100ml ciepłego mleka, dodajemy 3 łyżki maki i 2 łyżki cukru. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

Mieszamy składniki na ciasto z zaczynem (300g masła trzymamy ciągle w zamrażarce). Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Rozwałkowuję ciasto na stolnicy na duży prostokąt o grubości niecałego centymetra. ścieram całe 300g zamrożonego masła na powierzchni 2/3 ciasta. Następnie ciasto zawijam na w 1/3 z obu stron.

Rozwałkowuję ciasto znowu na podobny prostokąt i znowu składam na "3". Tak zawinięte ciasto wkładam do lodówki na 30 minut. Po 30 minutach rozwałkowuję, składam na 3 -> do lodówki na 30 minut -> rozwałkowuję , składam na 3 -> rozwałkowuję i tym razem nie wkładam już do lodówki tylko przystępuję do robienia rogali. 

Bardzo często ciasto takie przygotowuję sobie dzień wcześniej wieczorem aby od rana móc piec rogale :)

Po rozwałkowaniu wycinam z ciasta trójkąty:

Nakładam mak i zawijam w rogale:

Piekę 20 minut w 180 stopniach.

Po lekkim przestudzeniu polewam lukrem i posypuję płatkami migdałowymi.

No Pages Found