MAKOWIEC Z KRUCHYM CIASTEM I PIANKĄ
Doskonały makowiec dla nie lubiących suchego, drożdżowego ciasta.
Składniki:
- opakowanie gotowej masy makowej
- 1,5 szklanki mąki
- paczka herbatników bez polewy
- 1,5 szklanki cukru pudru / lub 1,5 szklanki cukru "kryształ"
- 5 jaj (2 żółtka i 5 białek)
- 120g masła / lub 100ml oleju rzepakowego
- cukier waniliowy
Najpierw ciasto: do roztopionego masła, dodaje 2 żółtka - 3 żółtka wyrzucam / odkładam i mąkę. Dodaje również 2 łyżki cukru pudru. Zagniatam ciasto i wkładam na pół godziny do lodówki.
Na spód blachy wykładam herbatniki i na to wykładam mak:
Teraz całe "serce" ciasta czyli pianka: Miksuje 5 białek, i powoli wciąż miksując dodaje po łyżce cukru, tak aby nie "zabić" piany. Całość od zmiksowania białek to wsypania ostatniej łyżki cukru zajmuje nawet 5 minut. Teraz gęstą piankę nakładam równomiernie na mak. Całość posypuje kruchym ciastem (rozgniatam na malutkie kawałki w dłoniach).
Piekę przez 45 minut w 180 stopniach.