MAKOWIEC Z KRUCHYM CIASTEM I PIANKĄ

Doskonały makowiec dla nie lubiących suchego, drożdżowego ciasta.

Składniki:

- opakowanie gotowej masy makowej

- 1,5 szklanki mąki

- paczka herbatników bez polewy

- 1,5 szklanki cukru pudru / lub 1,5 szklanki cukru "kryształ"

- 5 jaj (2 żółtka i 5 białek)

- 120g masła / lub 100ml oleju rzepakowego

- cukier waniliowy

Najpierw ciasto: do roztopionego masła, dodaje 2 żółtka - 3 żółtka wyrzucam / odkładam i mąkę. Dodaje również 2 łyżki cukru pudru. Zagniatam ciasto i wkładam na pół godziny do lodówki.

Na spód blachy wykładam herbatniki i na to wykładam mak:

Teraz całe "serce" ciasta czyli pianka: Miksuje 5 białek, i powoli wciąż miksując dodaje po łyżce cukru, tak aby nie "zabić" piany. Całość od zmiksowania białek to wsypania ostatniej łyżki cukru zajmuje nawet 5 minut. Teraz gęstą piankę nakładam równomiernie na mak. Całość posypuje kruchym ciastem (rozgniatam na malutkie kawałki w dłoniach).

Piekę przez 45 minut w 180 stopniach.

No Pages Found