RACUCHY
Wpasowujące się idealnie w karnawałowe menu słodkości. Najlepsze są jeszcze cieplutkie, prosto z kipiącego rondelka :) Po kilku dniach świeżości może dodać im kilkunastosekudowy pobyt w mikrofalówce.
Składniki
- kostka drożdży
- 750g mąki
- 500ml mleka
- szklanka cukru + cukier do posypywania
- 3 jaja
- ewentualnie aromat do ciasta
- szczypta soli
Odkładamy z przegotowanego mleka 3/4 szklanki i ogrzewamy przez chwilę w mikrofalówce aby było ciepłe ale nie gorące! (możemy zabić drożdże). Wrzucamy do szklanki pokruszone drożdże i mieszamy widelcem / łyżką do całkowitego połączenia. Dorzucamy do mąki, reszty mleka, 3 jaj, szklanki cukru i szczypty soli. Czekamy około godziny aż ciasto przynajmniej podwoi objętość.
Gdy ciasto wyrośnie, przygotowujemy rondelek z gorącym olejem rzepakowym. Nakładamy ciasto dwoma łyżkami: łyżkę maczamy w rozgrzanym oleju, nabieramy ciasta (około pół kopiastej łyżki) i drugą łyżką zrzucamy ciasto do rozgrzanego oleju. W połowie smażenia przewracamy racuchy na drugą stronę. Powinny być ładnie przyrumienione.
Wykładamy na talerz i obtaczamy w cukrze. Z podanych składników wychodzą dwa średnie półmiski racuchów.