MAKOWIEC DROŻDŻOWY ZAWIJANY

Jeżeli ktoś nie lubi makowców - ten z pewnością przypadnie mu do gustu. Makowiec jest wilgotny, wyważony pomiędzy ilością ciasta i maku.

Składniki na 3 zawijasy jak na zdjęciu powyżej:

450 g mąki + mąka do podsypania ciasta

180 ml ciepłego mleka

150 g masła roztopionego, niegorącego

6 żółtek, 6 białek

6 łyżek cukru

45 g świeżych drożdży / 21 g drożdży instant

szczypta soli

cukier puder 250 g

masa makowa w puszce

Najpierw mieszamy wszystkie składniki: mąka, cukier, sól i drożdże jeżeli mamy instant. Podgrzewamy mleko żeby było lekko ciepłe (nie za bardzo bo zniszczymy drożdże) i rozpuszczamy w nich drożdże (o ile mamy świeże). Następnie wrzucamy do sypkich produktów: żółtka, masło, mleko i ugniatamy na ciasto tak aby nie przywierało do ścian misy. Jeżeli się lepi - pruszymy mąką i dalej wyrabiamy. 

Przykrywamy ręcznikiem kuchennym / czymkolwiek i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

Dzielimy wyrośnięte ciasto na 3 części, każdą z części wałkujemy na stolnicy opruszając mąką na placek grubości kilku mm w kształcie prostokąta:

Ubijamy białka na pianę i mieszamy z masą makową z puszki. Nakładamy 1/3 takiej masy na każdy z rozwałkowanych placków ciasta.

Zostawiamy margines ciasta wolny od masy aby mieć czym zlepić potem nasz zawijas. Zawijamy!

Układamy na blachę do pieczenia tak, aby każda strucla leżała na swoim zawinięciu (żeby podczas pieczenia ciasto się nie rozeszło).

Wstawiamy na 30-35 minut do piekarnika 180 stopni.

Zrosły się? Nie szkodzi! delikatnie nożem rozdzielamy 3 strucle i każdą smarujemy lukrem zrobionym z cukru pudru i ODROBINY wody.

No Pages Found