CIASTO JABŁKOWE
Jedno z najlepszych ciast jakie jadłem - mimo że nie jestem miłośnikiem szarlotek :) Ciasto robi się w ciekawy a zarazem prosty sposób. Zaczynamy!
Składniki:
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka kaszy mannej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 7 jabłek
- 1,5 kostki masła
Sypkie składniki: mąka, cukier, kasza manna i proszek do pieczenia - wrzucamy do miski i mieszamy dokładnie. Jabłka: obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Blachę do pieczenia (dużą) - wykładamy papierem do pieczenia i zaczynamy przekładaniec:
Układamy po kolei: 1/3 ciasta w proszku równomiernie, na to 1/2 jabłek, na to 1/3 proszku, na to pozostała 1/2 jabłek, na to pozostała 1/3 proszku. Na to wszystko układamy plastry masła, żeby pokryły całą powierzchnię ciasta. Podsumowując: proszek - jabłka - proszek - jabłka - proszek - masło.
Wkładamy tak przyrządzone ciasto do zimnego piekarnika, ustawiamy 200 stopni i czekamy 90 minut. W połowie czasu pieczenia ciasto być może zacznie się przypiekać - standardowo kładziemy kawałek folii aluminiowej na górę blachy. Pyszne, maślane, chrupiące ciasto gotowe!