CIASTO ZE SZPINAKIEM
Ciasto oprócz obłędnego wyglądu jest bardzo smaczne :) Mimo sporej ilości szpinaku - nie jest on prawie wcale wyczuwalny! Przepis na kwadratową blachę ciasta.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 450g szpinaku drobnomielonego (mrożony)
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 3 jaja
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 400g śmietany 30%
- Śmietan-fix (1,5 paczki = c.a. 15g)
Na początku mieszamy sypkie składniki: mąka, proszek do pieczenia i cukier. Następnie dodajemy: jajka, olej, odsączony z wody szpinak i całość mieszamy.
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni przez 60-70 minut (do suchego patyczka). Studzimy ciasto i ściągamy nożem wierzchnią skorupę. Nie boimy się - skorupy potrzebujemy dużo.
Rozkruszamy ją w palcach na mniejsze okruchy i odkładamy. Ubijamy śmietanę ze Śmietan-fixem dodając cukier puder. Smarujemy śmietaną ciasto na to wysypując pokruszony wierzch ciasta.