CIASTO ZE SZPINAKIEM

Ciasto oprócz obłędnego wyglądu jest bardzo smaczne :) Mimo sporej ilości szpinaku - nie jest on prawie wcale wyczuwalny! Przepis na kwadratową blachę ciasta.

Składniki:

- 2 szklanki mąki

- 450g szpinaku drobnomielonego (mrożony)

- 1 i 1/3 szklanki cukru

- 1 szklanka oleju

- 3 jaja

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 łyżki cukru pudru

- 400g śmietany 30%

- Śmietan-fix (1,5 paczki = c.a. 15g)

Na początku mieszamy sypkie składniki: mąka, proszek do pieczenia i cukier. Następnie dodajemy: jajka, olej, odsączony z wody szpinak i całość mieszamy.

Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni przez 60-70 minut (do suchego patyczka). Studzimy ciasto i ściągamy nożem wierzchnią skorupę. Nie boimy się - skorupy potrzebujemy dużo.

Rozkruszamy ją w palcach na mniejsze okruchy i odkładamy. Ubijamy śmietanę ze Śmietan-fixem dodając cukier puder. Smarujemy śmietaną ciasto na to wysypując pokruszony wierzch ciasta.

No Pages Found