CHLEB PSZENNY, NA ZAKWASIE

Prawdziwy chleb! Mniam!

Składniki na 1 bochenek:

- 500g mąki pszennej (typ 650)

- 3 łyżki zakwasu

- 350ml wody w temperaturze pokojowej

- 1,5 łyżeczki soli

- ziarna: słonecznika lub czarnuszki

Składniki dokładnie mieszamy, i wkładamy do keksówki - żeby ciasto było na wierzchu gładkie wyrównuje je mokrą szpatułką lub łyżka do zupy. Odstawiamy na 8 godzin w temperaturę pokojową. (ja wkładam keksówkę do zimnego piekarnika i ustawiam timer na pieczenie za 8 godzin - np. rano)

Piekę w piekarniku 60 minut, 190-200 stopni (chleb zaczyna się piec w zimnym piekarniku.)

Po upieczeniu wyjmujemy od razu z formy i studzimy najlepiej na jakiejś kratce. Uwaga - dajmy chlebowi 30 minut na ostygnięcie przez rozkrojeniem. 

No Pages Found