CHLEB PSZENNY, NA ZAKWASIE
Prawdziwy chleb! Mniam!
Składniki na 1 bochenek:
- 500g mąki pszennej (typ 650)
- 3 łyżki zakwasu
- 350ml wody w temperaturze pokojowej
- 1,5 łyżeczki soli
- ziarna: słonecznika lub czarnuszki
Składniki dokładnie mieszamy, i wkładamy do keksówki - żeby ciasto było na wierzchu gładkie wyrównuje je mokrą szpatułką lub łyżka do zupy. Odstawiamy na 8 godzin w temperaturę pokojową. (ja wkładam keksówkę do zimnego piekarnika i ustawiam timer na pieczenie za 8 godzin - np. rano)
Piekę w piekarniku 60 minut, 190-200 stopni (chleb zaczyna się piec w zimnym piekarniku.)
Po upieczeniu wyjmujemy od razu z formy i studzimy najlepiej na jakiejś kratce. Uwaga - dajmy chlebowi 30 minut na ostygnięcie przez rozkrojeniem.
No Pages Found