CHLEB PSZENNO - ŻYTNI, NA ZAKWASIE
Prawdziwy chleb! Mniam!
Składniki na 2 bochenki (zaczyn):
- 300g mąki żytniej
- 6 łyżek zakwasu (aktywnego)
- 300ml wody w temperaturze pokojowej
Składniki mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy na 12 godzin w temperaturę pokojową. Zaczyn to nic innego niż rozmnożenie zakwasu na większą objętość.
Po wymieszaniu:
Składniki na 2 bochenki (chleb właściwy)
- 500ml wody
- 800g mąki (możemy pomieszać mąkę żytnią i pszenną w dowolnych proporcach)
- 3 łyżeczki soli
Gdy zaczyn po 12 godzinach już wyrósł, wrzucamy składniki jak wyżej i mieszamy. Gdy będzie więcej mąki żytniej - chleb będzie nieco mniej wyrośnięty i bardziej zbity, gdy damy więcej pszennej - chleb bardziej wyrośnie.
Gdy wymieszamy składniki ciasto wrzucamy do keksówek.
Jak widać jest baaaardzo gęste. Żeby wypoziomować - maczamy spód łyżki od zupy w wodzie co chwila i ubijamy i rozsmarowujemy ciasto po formie. To naprawdę działa! :)
Ciasto sięga nieco powyżej połowy formy keksówki 26cm. Odstawiamy w temperaturę pokojową na 3-5 godzin. Po tym czasie ciasto wyrośnie:
Po wyrośnięciu włączamy piekarnik na 60 minut, 210 stopni (chleb zaczyna się piec w zimnym piekarniku. Ja często robię tak: koło 23:00 wstawiam niewyrośnięte ciasto w formach do piekarnika, ustawiam start piekarnika na 7:00 i o 8:00 mam upieczony chleb :)
Po upieczeniu wyjmujemy od razu z formy i studzimy najlepiej na jakiejś kratce. Uwaga - dajmy chlebowi 30 minut na ostygnięcie przez rozkrojeniem. Wiem że pokusa ciepłego chleba jest duża, ale gwarantuję że po 30 minutach nadal będzie cieplutki a naprawdę - dłużej zachowa świeżość.