CHACZAPURI ADŻARULI

Klasyczne danie kuchni gruzińskiej! Tak bardzo dobre jak bardzo dużo ma w sobie kalorii :)

Składniki na 4 łódeczki:

- 500 g mąki pszennej

- 150 ml mleka - do ciasta, 50 ml mleka - do sera 

- 150 ml wody

- 50 ml oleju

- 28 g drożdży świeżych / 4 g drożdży instant

- łyżeczka soli

- łyżeczka cukru

- 5 jaj

- 200 g sera feta

- 200 g sera mozarella

- 200 g sera żółtego

- pół kostki masła

Najpierw łączymy składniki na ciasto: mąka, sól, drożdże, cukier, woda mleko, olej. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odkładamy do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 4 części, formujemy z nich kulki i odkładamy na kolejne 15 minut. 

Po tym czasie z każdej kulki formujemy prostokąt i posypujemy całość (aż po same brzegi) startym serem żółtym. Zawijamy dłuższe boki w lekki rulonik (tak żeby w znajdowały się również w nim kawałki sera).

Teraz formujemy łódeczkę z ciasta. Przygotowujemy wkład serowy: trzemy mozarellę i fetę i mieszamy je razem z 50 ml mleka i łyżka mąki. Wkładamy 1/4 przygotowanego farszu serowego do każdej z łódek. Brzegi naszej łódeczki smarujemy jajkiem.

Wkładamy na 12 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni. 

Po tych 12 minutach wyciągamy chaczapuri i wbijamy na każde jedno jajko. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy około 2 minut (tak aby żółtko się nie ścięło). Gotowe :)

No Pages Found