CHACZAPURI ADŻARULI
Klasyczne danie kuchni gruzińskiej! Tak bardzo dobre jak bardzo dużo ma w sobie kalorii :)
Składniki na 4 łódeczki:
- 500 g mąki pszennej
- 150 ml mleka - do ciasta, 50 ml mleka - do sera
- 150 ml wody
- 50 ml oleju
- 28 g drożdży świeżych / 4 g drożdży instant
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 5 jaj
- 200 g sera feta
- 200 g sera mozarella
- 200 g sera żółtego
- pół kostki masła
Najpierw łączymy składniki na ciasto: mąka, sól, drożdże, cukier, woda mleko, olej. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odkładamy do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 4 części, formujemy z nich kulki i odkładamy na kolejne 15 minut.
Po tym czasie z każdej kulki formujemy prostokąt i posypujemy całość (aż po same brzegi) startym serem żółtym. Zawijamy dłuższe boki w lekki rulonik (tak żeby w znajdowały się również w nim kawałki sera).
Teraz formujemy łódeczkę z ciasta. Przygotowujemy wkład serowy: trzemy mozarellę i fetę i mieszamy je razem z 50 ml mleka i łyżka mąki. Wkładamy 1/4 przygotowanego farszu serowego do każdej z łódek. Brzegi naszej łódeczki smarujemy jajkiem.
Wkładamy na 12 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni.
Po tych 12 minutach wyciągamy chaczapuri i wbijamy na każde jedno jajko. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy około 2 minut (tak aby żółtko się nie ścięło). Gotowe :)