CHLEB PSZENNY DROŻDŻOWY
Klasyczny chleb pszenny na drożdżach. Nie jest to chleb jak na zakwasie - nie oszukujmy się :) ale jak chcemy coś świeżego i swojego i na szybko - to jak znalazł!
Składniki na 2 bochenki:
1 kg mąki pszennej tortowej (typ 450, 400)
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki suszonych drożdży
2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
2 szklanki ciepłej wody
Ewentualnie nasiona słonecznika
Składniki sypkie mieszamy, następnie dolewamy oliwę i wodę. zarabiamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie przekładamy ciasto do foremek, smarujemy wierzch wodą i ewentualnie posypujemy ziarnami.
Czekamy kolejne 30 minut aż wyrośnie ciasto.
Wstawiamy do piekarnika 210 stopni z termoobiegiem i pieczemy 30 minut.
No Pages Found