CHLEB PSZENNY DROŻDŻOWY

Klasyczny chleb pszenny na drożdżach. Nie jest to chleb jak na zakwasie - nie oszukujmy się :) ale jak chcemy coś świeżego i swojego i na szybko - to jak znalazł!

Składniki na 2 bochenki:

1 kg mąki pszennej tortowej (typ 450, 400)

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki suszonych drożdży

2 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy

2 szklanki ciepłej wody

Ewentualnie nasiona słonecznika

Składniki sypkie mieszamy, następnie dolewamy oliwę i wodę. zarabiamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie przekładamy ciasto do foremek, smarujemy wierzch wodą i ewentualnie posypujemy ziarnami.

Czekamy kolejne 30 minut aż wyrośnie ciasto. 

Wstawiamy do piekarnika 210 stopni z termoobiegiem i pieczemy 30 minut.

No Pages Found