CORDON BLEU
Rewelacyjna potrawa, smaczna i aromatyczna. Prosta w przyrządzeniu, dająca świetny efekt końcowy :) Przepis starcza na obiad dla 3 dorosłych osób.
Składniki:
- 3 połówki piersi z kurczaka (500-600 g)
- opakowanie krojonej kiełbasy Chorizo (100 g)
- 10 plastrów sera żółtego
- 200 g płatków kukurydzianych
- 3 jaja
- sól, pieprz, czosnek
Pierś kroję na 3 płaskie części wzdłuż.
Przed rozbiciem wkładam każdy kawałem pomiędzy dwie folie spożywcze i tak przygotowane mięso rozbijam na płasko, nie za bardzo - żeby nie rozleciało się po wyciągnięciu spomiędzy folii. Pierś solę i pieprzę z obydwu stron. Nakładam plastry Chorizo oraz plaster sera żółtego zawijając w roladkę.
Gotowe roladki:
Każdą roladkę obtaczam w roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach kukurydzianych, które po wsypaniu do miski rozgniatam dodatkowo ręką aby miały mniejszy rozmiar.
Tak przygotowane roladki wykładam na płaską blachę przykrytą papierem do pieczenia i wkładam do rozgrzanego (220 stopni) piekarnika. Piekę przez 25-27 minut.
Danie to idealnie komponuje się z sosem pieczarkowym.