CHIŃSKI KUBEK
Szybkie, smaczne i syte danie, proste w przygotowaniu, domowa wersja "Chińskiej Patelni" - moim zdaniem lepsza niż pierwowzór.
Składniki - dla 3 osobowej rodziny na danie obiadowe:
- połowa paczki makaronu spaghetti
- 2 duże połówki piersi z kurczaka
- sos słodki - chilli
- sos sojowy
- przyprawa do kurczaka / masala
- mieszanka warzyw chińskich (połowa paczki)
- opakowanie cebulki prażonej
Najpierw na głębokiej patelni / woku zmażę kurczaka posolonego i posypanego przyprawą do kurczaka / masalą.
Równolegle gotuje makaron spaghetti "al dente". Gdy się ugotuje - odcedzam i odstawiam na bok, czekając na kurczaka. Do patelni z kurczakiem dodaje mieszankę warzyw chińskich i pod przykryciem trzymam tak długo aż warzywa się rozmrożą i będą gorące.
Następnie wrzucam gorący jeszcze makaron i polewam kilkoma łyżkami (śmiało) sosu sojowego. Przez cały czas smażenia patelnia była/ jest / ma być na najwyższym stopniu palnika.
Dobrze wszystko mieszam i trzymam na patelni chwilkę żeby makaron pozbył się wody z gotowania. Teraz przygotowuję jakąś dużą salaterkę i nakładam:
- połowę salaterki makaronu z dodatkami
- smaruję 2 łyżkami sosu chilli, polecam ten:
- zarzucam na cała powierzchnię cebulkę prażoną
- dopełniam do końca miseczkę makaronem z dodatkami
- smaruje 2-3 łyżkami sosu słodkiego - chilli
- obsypuje sowicie cebulką prażoną
Voila! Przepyszne!