BABKA ZIEMNIACZANA
Babka ziemniaczana - idealna do podania na sobotnio-niedzielny obiad - jako danie główne jak i dodatek.
Babkę ziemniaczaną podaje na dwa sposoby - pierwszy to bezpośrednio z piekarnika jak i odsmażoną w następne dni (taką najbardziej lubię) :)
Dziś przepis na danie dla 3 osób na 2 dni.
Składniki:
- 3 kg ziemniaków
- 2 jajka
- pół szklanki mąki
- 3 cebule
- 250g boczku wędzonego
- duża garść majeranku
- czosnek, sól, zioła prowansalskie
- dużo oleju do smażenia :)
Ziemniaki obieram, płuczę i ścieram (w robocie kuchennym) chyba że ktoś lub trzeć :)
Cebula: siekam w talarki i smażę na patelni z dodatkiem oleju.
Boczek: siekam w kostkę i mocno wysmażam na patelni.
Wrzucam do ziemniaków kolejno: jajka, usmażony boczek, usmażona cebulę. Dodaje majeranek (duża garść), do smaku soli, pieprzu, czosnku, ziół prowansalskich.
Całość mieszam blenderem (ręcznie).
Gotową masę wlewam do "keksówek". U mnie wyszły 2 formy wypełnione do ok. 3/4. Wstawiam do piekarnika na około 60 minut, 220 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika najlepiej odczekać 20 minut żeby babka lekko się "ścięła" i wystygła.
Podaje z solą i śmietaną bądź na nutę "węgierską" czyli z szybkim gulaszem (kurczak, papryka, sos pieczeniowy, ogórek konserwowy, ketchup, wodą z mąką do zagęszczenia).