BABKA ZIEMNIACZANA

Babka ziemniaczana - idealna do podania na sobotnio-niedzielny obiad - jako danie główne jak i dodatek.

Babkę ziemniaczaną podaje na dwa sposoby - pierwszy to bezpośrednio z piekarnika jak i odsmażoną w następne dni (taką najbardziej lubię) :)

Dziś przepis na danie dla 3 osób na 2 dni.

Składniki:

- 3 kg ziemniaków

- 2 jajka

- pół szklanki mąki

- 3 cebule

- 250g boczku wędzonego

- duża garść majeranku

- czosnek, sól, zioła prowansalskie

- dużo oleju do smażenia :)

Ziemniaki obieram, płuczę i ścieram (w robocie kuchennym) chyba że ktoś lub trzeć :)

Cebula: siekam w talarki i smażę na patelni z dodatkiem oleju.

Boczek: siekam w kostkę i mocno wysmażam na patelni.

Wrzucam do ziemniaków kolejno: jajka, usmażony boczek, usmażona cebulę. Dodaje majeranek (duża garść), do smaku soli, pieprzu, czosnku, ziół prowansalskich.

Całość mieszam blenderem (ręcznie).

Gotową masę wlewam do "keksówek". U mnie wyszły 2 formy wypełnione do ok. 3/4. Wstawiam do piekarnika na około 60 minut, 220 stopni.

Po wyjęciu z piekarnika najlepiej odczekać 20 minut żeby babka lekko się "ścięła" i wystygła.

Podaje z solą i śmietaną bądź na nutę "węgierską" czyli z szybkim gulaszem (kurczak, papryka, sos pieczeniowy, ogórek konserwowy, ketchup, wodą z mąką do zagęszczenia).

No Pages Found