STEKI SALISBURY

Steki Salisbury czyli nowy wymiar kotleta mielonego :)

Składniki na obiad dla 4 osób:

- 800g mięsa mielonego wołowego (koniecznie wołowego)

- 2 papryki (najlepiej różnokolorowe)

- duża cebula

- butelka przecieru pomidorowego

- 5 łyżek ketchupu

- 2 jajka

- przyprawy: czosnek, sól, pieprz, papryka czerwona mielona

Paprykę i cebulę siekam w naprawdę małe kosteczki. Mieszam z mięsem mielonym, przyprawami i jajkami.

Gdy wyrobię ciasto na kotlety, formuję z nich duże burgery:

Teraz należy je usmażyć na patelni, dosyć mocno, ale o ile dysponujemy grilem lub opiekaczem, fajnie je zgrilować - pozbędziemy się większości tłuszczu. 

Układamy usmażone / zgrilowane kotlety do garnka, zalewamy przecierem pomidorowym wraz z ketchupem i doprowadzamy delikatnie do "bulgotania" sosu. Gotujemy je tak około 30 minut.

Idealne z kaszą gryczaną / ryżem.

No Pages Found