STEKI SALISBURY
Steki Salisbury czyli nowy wymiar kotleta mielonego :)
Składniki na obiad dla 4 osób:
- 800g mięsa mielonego wołowego (koniecznie wołowego)
- 2 papryki (najlepiej różnokolorowe)
- duża cebula
- butelka przecieru pomidorowego
- 5 łyżek ketchupu
- 2 jajka
- przyprawy: czosnek, sól, pieprz, papryka czerwona mielona
Paprykę i cebulę siekam w naprawdę małe kosteczki. Mieszam z mięsem mielonym, przyprawami i jajkami.
Gdy wyrobię ciasto na kotlety, formuję z nich duże burgery:
Teraz należy je usmażyć na patelni, dosyć mocno, ale o ile dysponujemy grilem lub opiekaczem, fajnie je zgrilować - pozbędziemy się większości tłuszczu.
Układamy usmażone / zgrilowane kotlety do garnka, zalewamy przecierem pomidorowym wraz z ketchupem i doprowadzamy delikatnie do "bulgotania" sosu. Gotujemy je tak około 30 minut.
Idealne z kaszą gryczaną / ryżem.