MOUSSAKA
Klasyczne dane kuchni greckiej, aromatyczne i pyszne.
Podstawowe składniki:
3 średnie bakłażany
sól, oliwa
Sos pomidorowy:
1 duża cebula
łyżka oleju
500 g przecieru pomidorowego (u mnie w kartoniku)
400 g mielonego wołowego
1/3 szklanki białego wina
łyżka natki pietruszki
płaska łyżeczka cynamonu
łyżka oregano
sól i pieprz do smaku
Sos beszamelowy:
30 g masła / oleju
2 łyżki mąki
300 ml mleka
100 g twardego sera startego na drobnej tarce (ser typu Parmezan)
pół łyżeczki gałki muszkatułowej
sól do smaku
Wpierw przystępuję do przygotowania bakłażanów, w międzyczasie gdy będę je piekł, robię pozostałe rzeczy.
Bakłażany myję, kroję na plastry szerokości około 5 mm. Rozkładam równo na blasze do piekarnika. Smaruję je oliwą i lekko solę, wkładam je na 6-7 minut do piekarnika (215 stopni) , po tym odwracam je na drugą stronę i znowu lekko smaruję oliwą i solę. Ponownie 6-7 minut w piekarniku. Pieczenie bakłażanów jest konieczne, żeby były w naszej Moussace miękkie.
W trakcie pieczenia bakłażanów (a są 3-4 tury pieczenia, bo będzie ich na prawdę dużo), przygotowuję sos.
Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, i wrzucam na kilka minut posiekaną drobno cebulę. Następnie dorzucam czosnku do smaku mieszam i czekam 1-2 minuty. Dodaję mięso mielone i smażę kilka minut aby "ścięło się". Następnie wlewam wino i smażę wszystko około minuty (alkohol wtedy w większości odparowuje). Dodaję resztę składników (przecier pomidorowy, cynamon, oregano, pietruszkę, sól i pieprz. Duszę pod przykrywką 25 minut.
Na koniec sos beszamelowy. Wrzucam na średnią patelnię masło i topię je (może być oliwa) a następnie dodaję mąkę. Chwilkę podsmażam i powoli zaczynam dolewać powoli mleko bardzo energicznie mieszając rózgą / łyżką. Dodaję sól, pieprz, gałkę muszkatułową.
Gdy sos będzie już gęsty, 50g wiórków sera (połowę sera, który był przygotowany).
Teraz, gdy bakłażany, sos pomidorowy i beszamelowy gotowe, składamy wszystko w całość. Duże naczynie żaroodporne smaruję oliwą i układam 1/3 plastrów bakłażana.
Na to wylewam 1/2 sosu pomidorowego. Dalej, kolejna 1/3 plastrów bakłażana, sos pomidorowy i ostatnia 1/3 plastrów bakłażana.
Na ostatnią warstwę wlewam cały sos beszamelowy i posypuję resztą startego sera. Zapiekam w temperaturze 180 stopni przed 35 minut.