MOUSSAKA

Klasyczne dane kuchni greckiej, aromatyczne i pyszne.

Podstawowe składniki:

3 średnie bakłażany

sól, oliwa

Sos pomidorowy:

1 duża cebula

łyżka oleju

500 g przecieru pomidorowego (u mnie w kartoniku)

400 g mielonego wołowego

1/3 szklanki białego wina

łyżka natki pietruszki

płaska łyżeczka cynamonu

łyżka oregano

sól i pieprz do smaku

Sos beszamelowy:

30 g masła / oleju

2 łyżki mąki

300 ml mleka

100 g twardego sera startego na drobnej tarce (ser typu Parmezan)

pół łyżeczki gałki muszkatułowej

sól do smaku

Wpierw przystępuję do przygotowania bakłażanów, w międzyczasie gdy będę je piekł, robię pozostałe rzeczy.

Bakłażany myję, kroję na plastry szerokości około 5 mm. Rozkładam równo na blasze do piekarnika. Smaruję je oliwą i lekko solę, wkładam je na 6-7 minut do piekarnika (215 stopni) , po tym odwracam je na drugą stronę i znowu lekko smaruję oliwą i solę. Ponownie 6-7 minut w piekarniku. Pieczenie bakłażanów jest konieczne, żeby były w naszej Moussace miękkie. 

W trakcie pieczenia bakłażanów (a są 3-4 tury pieczenia, bo będzie ich na prawdę dużo), przygotowuję sos.

Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, i wrzucam na kilka minut posiekaną drobno cebulę. Następnie dorzucam czosnku do smaku mieszam i czekam 1-2 minuty. Dodaję mięso mielone i smażę kilka minut aby "ścięło się". Następnie wlewam wino i smażę wszystko około minuty (alkohol wtedy w większości odparowuje). Dodaję resztę składników (przecier pomidorowy, cynamon, oregano, pietruszkę, sól i pieprz. Duszę pod przykrywką 25 minut.

Na koniec sos beszamelowy. Wrzucam na średnią patelnię masło i topię je (może być oliwa) a następnie dodaję mąkę. Chwilkę podsmażam i powoli zaczynam dolewać powoli mleko bardzo energicznie mieszając rózgą / łyżką. Dodaję sól, pieprz, gałkę muszkatułową.

Gdy sos będzie już gęsty, 50g wiórków sera (połowę sera, który był przygotowany).

Teraz, gdy bakłażany, sos pomidorowy i beszamelowy gotowe, składamy wszystko w całość. Duże naczynie żaroodporne smaruję oliwą i układam 1/3 plastrów bakłażana.

Na to wylewam 1/2 sosu pomidorowego. Dalej, kolejna 1/3 plastrów bakłażana, sos pomidorowy i ostatnia 1/3 plastrów bakłażana.

Na ostatnią warstwę wlewam cały sos beszamelowy i posypuję resztą startego sera. Zapiekam w temperaturze 180 stopni przed 35 minut.

No Pages Found