SOS BBQ
Rewelacyjny sos do potraw z grilla. Jest wyjątkowy w smaku: łączy w sobie smaki: pomidorowy, słodki, kwaśny.
Składniki:
- butelka ketchupu (ok. 450-500 g)
- pół szklanki wody
- łyżeczka czosnku w proszku
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1,5 łyżki musztardy
- 1,5 łyżki sosu Worcestershire (nie będzie - nic złego się nie stanie)
- 1,5 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 1,5 łyżki octu winnego / jabłkowego / ryżowego / (w ostateczności spirytusowego)
- 7 łyżek cukru
- 2 łyżki miodu (ewentualnie dodatkowe 2 łyżki cukru)
- sól, pieprz
Do rondelka wlewamy olej i posiekana cebulę. Czekamy aż cebula się "zeszkli", może nawet lekko przysmaży. Dodajemy resztę składników. Przegotowujemy sos na małym ogniu, aby lekko zgęstniał. Podajemy w miseczce już przestudzony.