SCHAB PIECZONY NADZIEWANY ŚLIWKĄ
Nie lubię schabu pieczonego. Nigdy nie lubiłem - suchy, "wiórowaty", bez smaku. Aż do teraz. Znalazłem przepis, dzięki któremu schab wychodzi kruchutki, rozpływający się w ustach, przy tym niezwykle smaczny!
Składniki:
- kawałek schabu w całości (1,2-1,6 kg)
- opakowanie majeranku
- sól, pieprz, czosnek
- śliwki suszone (200-300g)
- rękaw do pieczenia - obowiązkowo!
- odrobina oleju
W schabie robię nacięcie wzdłuż i delikatnie poszerzam nożem aby nie rozerwać całości.
Do środka wsypuję 1,5 łyżeczki soli (tak dużo). rozcieram ją od wewnątrz palcami. Następnie do środka upycham w miarę ciasno śliwki suszone.
Następnie schab pocieram 2-3 łyżkami oleju - aby przyprawy dobrze uchwyciły się mięsa. Schab - solę, dodaje pieprzu, posypuję czosnkiem i na koniec obsypuję całość jednym całym opakowaniem majeranku.
Mięso pakuje w rękaw do pieczenia, zamykam opaskami i wkładam do naczynia żaroodpornego.
Wkładam do piekarnika na 30 minut w temperaturze 200 stopni następnie zmniejszam do 180 stopni i piekę jeszcze 60 minut. (Łącznie 1,5 godziny).