SCHAB PIECZONY NADZIEWANY ŚLIWKĄ

Nie lubię schabu pieczonego. Nigdy nie lubiłem - suchy, "wiórowaty", bez smaku. Aż do teraz. Znalazłem przepis, dzięki któremu schab wychodzi kruchutki, rozpływający się w ustach, przy tym niezwykle smaczny!

Składniki:

- kawałek schabu w całości (1,2-1,6 kg)

- opakowanie majeranku

- sól, pieprz, czosnek

- śliwki suszone (200-300g)

- rękaw do pieczenia - obowiązkowo!

- odrobina oleju

W schabie robię nacięcie wzdłuż i delikatnie poszerzam nożem aby nie rozerwać całości.

Do środka wsypuję 1,5 łyżeczki soli (tak dużo). rozcieram ją od wewnątrz palcami. Następnie do środka upycham w miarę ciasno śliwki suszone.

Następnie schab pocieram 2-3 łyżkami oleju - aby przyprawy dobrze uchwyciły się mięsa. Schab - solę, dodaje pieprzu, posypuję czosnkiem i na koniec obsypuję całość jednym całym opakowaniem majeranku.

Mięso pakuje w rękaw do pieczenia, zamykam opaskami i wkładam do naczynia żaroodpornego.

Wkładam do piekarnika na 30 minut w temperaturze 200 stopni następnie zmniejszam do 180 stopni i piekę jeszcze 60 minut. (Łącznie 1,5 godziny).

No Pages Found